Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2018
08
Feb

Tegen de achtergrond van de tentoonstelling Finders Keepers organiseert Het Nieuwe Instituut een gesprek tussen architect en designcriticus Sam Jacob en architect-verzamelaar Louise Harpman over onze obsessieve en ongemakkelijke relatie met objecten en nieuwe mogelijkheden voor design. Gespreksleider is kunstenaar Hanna Mattes. Met een intermezzo van Dead Darlings, waarbij toeschouwers hun eigen collectie kunnen beginnen.

2018
08
Feb

Op een aantal donderdagen worden er rondleidingen door het Rijksarchief gegeven, als onderdeel van het Thursday Night Live! programma. Komende donderdag staat in het teken van de tentoonstelling Finders Keepers. Met reisschetsen van Arthur Staal, reisfoto's van P. J. H. Cuypers en maquettes van MVRDV.

2017
14
Dec

Magazine MacGuffin Nº 5 The Cabinet onthult het bijzondere leven van de kast in al zijn verschijningsvormen. De lancering vond plaats op 14 december 2017 in Het Nieuwe Instituut, waar op dit moment de door MacGuffin samengestelde tentoonstelling Finders Keepers is te zien. 

2017
12
Okt

In de tentoonstelling Finders Keepers, een 'grande parade' van verzamelingen, zijn ook de kaartenbakken van stedenbouwkundige Th. K. van Lohuizen te zien. In deze lezing vertelt ruimtelijk planner en hoogleraar Zef Hemel over het het kaartenbaksysteem van Van Lohuizen en emiritus-hoogleraar Arnold van der Valk zal de persoon Van Lohuizen verder uitlichten.

2017
28
Sep

In de tentoonstelling Finders Keepers zijn meer dan 5000 voorwerpen uit ruim 40 verzamelingen samengebracht. Meesterverzamelaar Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen en vertelt hierover. Als collectioneur koopt hij op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, G.I. Joe actiepoppen en flippo’s. De dwaasheid van het ‘nooit genoeg’ wordt hiermee duidelijk.

2017
08
Sep

Sinds 2014 betrekt Het Nieuwe Instituut ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers bij de ontsluiting van de eigen collectie en verleidt het hen ook om de rol van een archief in hun werk aan de orde te stellen. De afgelopen vier jaar heeft dat tot enkele opmerkelijke projecten geleid die binnen en buiten Nederland te zien waren, maar niet in het instituut zelf, waar de betekenis van het archief centraal staat. Archief Interpretaties biedt de perfecte context om vier uiteenlopende projecten nu thuis te brengen. 

2017
07
Sep
De opening van het nieuwe seizoen, waarin zowel een tijdschrift als een architectuurcentrum centraal stonden en honderden objecten streden om uw aandacht. Een serie interviews verbond alle onderdelen van het avondprogramma, waaronder gesprekken met Giovanna Borasi en Mirko Zardini van CCA, Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van MacGuffin, Lionel Devlieger van Rotor en Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey.