2017
08
Sep

Sinds 2014 betrekt Het Nieuwe Instituut ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers bij de ontsluiting van de eigen collectie en verleidt het hen ook om de rol van een archief in hun werk aan de orde te stellen. De afgelopen vier jaar heeft dat tot enkele opmerkelijke projecten geleid die binnen en buiten Nederland te zien waren, maar niet in het instituut zelf, waar de betekenis van het archief centraal staat. Archief Interpretaties biedt de perfecte context om vier uiteenlopende projecten nu thuis te brengen. 

Afgelopen activiteiten

2017
14
Dec

Magazine MacGuffin Nº 5 The Cabinet onthult het bijzondere leven van de kast in al zijn verschijningsvormen. De lancering vindt plaats op 14 december 2017 in Het Nieuwe Instituut, waar op dit moment de door MacGuffin samengestelde tentoonstelling Finders Keepers is te zien. 

2017
12
Okt

In de tentoonstelling Finders Keepers, een 'grande parade' van verzamelingen, zijn ook de kaartenbakken van stedenbouwkundige Th. K. van Lohuizen te zien. In deze lezing vertelt ruimtelijk planner en hoogleraar Zef Hemel over het het kaartenbaksysteem van Van Lohuizen en emiritus-hoogleraar Arnold van der Valk zal de persoon Van Lohuizen verder uitlichten.

2017
28
Sep

In de tentoonstelling Finders Keepers zijn meer dan 5000 voorwerpen uit ruim 40 verzamelingen samengebracht. Meesterverzamelaar Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen en vertelt hierover. Als collectioneur koopt hij op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals wegwerpaanstekers, kikkers, G.I. Joe actiepoppen en flippo’s. De dwaasheid van het ‘nooit genoeg’ wordt hiermee duidelijk.

2017
07
Sep

De opening van het nieuwe seizoen, waarin zowel een tijdschrift als een architectuurcentrum centraal staan en honderden objecten strijden om uw aandacht. Een serie interviews verbindt alle onderdelen van het avondprogramma, waaronder gesprekken met Giovanna Borasi en Mirko Zardini van CCA, Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van MacGuffin, Lionel Devlieger van Rotor en Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey.